19.09.2024
Visioita ja vilkasta keskustelua Endominesin Tupaillassa 17.9.2024
Tapasimme Eteläisen kultalinjan lähialueen asukkaita keskustelutilaisuudessa Lehtovaaran kylätalolla Ilomantsissa. Paikalle saapui parisenkymmentä osallistujaa kuulemaan Eteläisen kultalinjan malminetsinnän ja kaavoitusten tilanteesta sekä suunnitellun kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista.
Tupaillan aluksi Endominesin kehitysjohtaja Sampo Hirvonen esitteli yhtiön strategian kulmakivet sekä vision. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa Karjalan kultalinjasta yksi maailman merkittävimmistä ja vastuullisimmista kullantuotantoalueista. Samalla Pampalon ja Ilomantsin alueelle saadaan lisää vetovoimatekijöitä sekä työpaikkoja.
Kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointi valmis vuonna 2026
Tilaisuudessa AFRY Finland Oy:n konsultit Maarit Korhonen sekä Tanja Lambe kertoivat kuulijoille parhaillaan meneillään olevasta ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA). Arviointi alkoi keväällä 2024 ympäristön perustilan tutkimisella, ja kokonaisuudessaan arviointi valmistuu keväällä 2026.
”Tällä hetkellä Eteläisellä kultalinjalla tehdään luontoselvityksiä, joissa tarkastellaan malminetsinnän ja suunnitellun kaivoshankkeen vaikutuksia pöllöihin, kanalintuihin, saukkoihin, liito-oraviin, pesimälinnustoon, lepakoihin, sukeltajakuoriaisiin ja sudenkorentoihin sekä kasvillisuuteen ja luontotyyppeihin. Tulosten perusteella tullaan arvioimaan, tarvitaanko lisäselvityksiä maastokaudella 2025”, kertoi Maarit Korhonen.
Myös vesistöselvityksiä tehdään alueella parhaillaan. Pintavesinäytteenotto on aloitettu ja näytteenotot pohjavedestä, maaperästä sekä Kuittilan alueen kaivoista aloitetaan kuluvan syksyn aikana. Lisäksi alueella tehdään muinaismuistoselvitys sekä kaivannaisjätteen karakterisointia.
Työpajassa kartoitettiin tärkeitä marjapaikkoja ja kalastusvesiä
Ympäristövaikutusten lisäksi YVA-menettelyssä otetaan huomioon hankkeen sosiaaliset vaikutukset (SOVA). Sosiaalisten vaikutusten arviointi on vuoropuheluprosessi, joka alkaa malminetsintätoimista ja ulottuu kaivoksen suunnitteluvaiheen sekä toteutusvaiheen kautta kaivoksen sulkemisen jälkeiseen aikaan.
Tupaillassa järjestettiin karttatyöpaja, jossa kerättiin paikallistietoa Endominesin Eteläisen kultalinjan malminetsintäalueen ja suunnitellun kaivoshankealueen vaikutuspiiristä ja ympäristöstä. Osallistujat pääsivät merkitsemään kartoille heille tärkeitä kohteita, kuten kalastus- ja marjastuspaikkoja, metsästysalueita tai kulttuurillisesti tärkeitä alueita.
Kynät sauhuten osallistujat merkkasivat alueita karttoihin ja vilkas puheensorina valtasi kylätalon. Lopulta kartat kerättiin talteen ja yhteenveto saaduista tiedoista esitetään seuraavassa infotilaisuudessa/tupaillassa loppuvuodesta.
Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia osallistujia aktiivisesta keskustelusta ja osallistumisesta työpajaan!