Nyheter

8.1.2019

Friday gruvprojektet i Idaho har framskridit bättre än förväntat under hösten och vi kan stolt konstatera att malmproduktionen har påbörjats i december. Före starten av gruvbrytningen så byggdes en ny portal och genomfördes nästan 200m ortdrivning, vilket möjliggjorde åtkomst till malmen. Den gamla portalen som byggdes av den föregående ägaren har även kopplats ihop med den nya snedtunneln så att den även fungerar som en alternativ utväg. Från den gamla portalen kan borrningar utföras för produktionsplanering, och vi planerar även att utföra borrningar för att hitta mera malm.

Friday gruvans portal och Endomines Idaho tekniska chef Zachary Black hållandes ett malm stenblock.

 

Anrikningsbyggnaden vid anrikningsområdet färdigställdes i medlet av december och installationerna av utrustningen pågår som bäst. De sista leveranserna av modulerna förväntas ske i slutet av året / i början av januari. För att säkerställa en snabb och lätt installation så har anrikningsverkets utrustning byggts färdigt vid leverantörens fabrik i kalifornien, t.ex. krossnings och flotations moduler. Anrikningsverket förväntas vara startfärdigt under januari. Avfallsområdet belagt med bentonit vilket är beläget i närheten av anrikningsverket färdigställdes redan i början av december och är färdigt för start av guldkoncentrats produktionen.

Anrikningsverkets byggnad och flotationsmodul.

Anrikningsverkets betonit belagda avfallsområde.

 

Förhållandena i Idaho är vintriga, men kölden har inte påverkat arbetet. Den lokala arbetskraften är van vid förhållandena och skräms inte av varken köld eller snö.

 

Teamet i Idaho är naturligtvis nöjda med påbörjandet av malmproduktionen redan i december och fortsätter nu det intensiva arbetet att få igång produktionen av koncentratet inom de inkommande veckorna. Upptrappningen av produktionen vid gruvan och anrikningsverket planeras ske under det första kvartalet 2019, och vi ser framemot att återkomma till detta under de inkommande månaderna.