03.04.2024
Simuloitu pelastusharjoitus yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa toi uusia oppeja toimintaan
Järjestimme Pampalon kaivoksella 11.4.2024 laajan pelastusharjoituksen yhteistyössä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa. Simuloituun harjoitukseen osallistui Pampalon kaivoksen operatiivinen ketju, Ilomantsin paloaseman pelastusyksikkö, alueen ryhmänjohtaja, raskaspelastusjoukkue, päivystävä palomestari sekä operatiivinen johtokeskus. Lisäksi harjoittelimme tilannekuvan antamista eri sidosryhmille tuotantoalueen ulkopuolelle.
Harjoituksen painopisteenä oli vaativa pelastustoiminta kaivosympäristössä ja tajuttoman potilaan evakuoiminen kaivoksesta. Simulaationa järjestetty tilanne vaati tuotantoalueen sisäisen pelastusryhmän kokoamisen, hätäensiavun antamisen, hälytysketjun, tilannekuvan luomisen ja itsenäisen tilannejohtamisen harjoittelua ennen pelastuslaitoksen saapumista. Tuotantoalueen johtokeskus tuki pelastuslaitoksen tilannejohtamista paikan päällä sekä sisäisen pelastusryhmä auttoi pelastajia pelastustyössä. Yhtiön johto harjoitteli kriisiviestintää sisäisesti ja ulkoisesti ennakkosuunnitelmien mukaisesti.
Simuloitua tilannetta ohjasi kuvitteellinen, mutta realistinen käsikirjoitus
Harjoituksessa tapahtui kuvitteellinen vinotunnelin sortuma maanalaisessa kaivoksessa tasolla +800–810. Yksi henkilö jäi sortuman alle ja läheisellä tasolla töissä ollut henkilö loukkaantui vakavasti, saaden murskavamman alaraajaansa.
Pelastuslaitos toimi tilanteessa oikeiden hälytys- ja toimintaohjeiden mukaisesti. Paikalle tultaessa toiminta maan päällä: tiedustelu ja tilannekuvan luominen, yhteyshenkilöiden tavoittaminen, tiedon välittäminen eteenpäin operatiivisessa johtoketjussa. Pelastustoiminta maan alla; ensimmäinen pelastusyksikkö lähettää ensivasteena maan alle kolme pelastajaa, jotka hakeutuvat tapahtumapaikalle turvallisesti vinotunnelia sekä pelastautumiskuilua pitkin. Pelastautumiskuiluun laskeutuminen hoidettiin köysien ja valjaiden avulla. Ensivasteen tehtävänä oli vakauttaa potilaan tila ja valmistella potilasta tulevaa pystynostoa varten yhdessä sisäisen pelastusryhmän kanssa. Pampalon johtokeskus ylläpiti tilannekuvaa päivystävälle palomestarille sekä yhtiön johdolle. Harjoituksen lopussa sortuman alapuolelle jääneet työntekijät evakuoituivat pelastajien ja turvaköysien varmistamana pelastautumiskuilun hätätikkaita pitkin 25 metrin matkan seuraavalle tasolle.
”Harjoitus eteni kuin juna; suunnitelman mukaan turvallisesti, kuvaa hyvin sitä, mille tasolle harjoituksen ennakkosuunnittelu oli saatu vietyä”, totesi harjoituksen suunnitteluryhmään kuulunut pelastaja-ensihoitaja Pasi Viitamäki harjoituksen jälkeen.
Pampalon johtokeskus toimi hyvin ja sai rakennettua tilannekuvan sekä välitettyä oikean tilannekuvaa eteenpäin viranomaisille. Yhteistoiminta pelastuslaitoksen kanssa toimi saumattomasti aina operatiiviselta tasolta johtokeskustoimintaan. Laajamittainen harjoitus onnistui hyvin ja turvallisesti. Vaikka kyseessä oli simuloitu tilanne, henkilöstö oli harjoituksessa hyvin mukana ja pääsimme lähelle autenttista onnettomuustilannetta. Nykyisen toimintakykymme kannalta saimme paljon varmuutta toimintaamme ja jatkoa ajatellen löysimme myös kehityskohteita, mikä on yksi tärkeimmistä asioita harjoituksen kannalta.
”Pelastusharjoitukseen osallistui iso ryhmä henkilöstöä niin urakoitsijoiden, Endominesin kuin Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen puolelta, joten olen todella tyytyväinen, että harjoitus meni suunnitellulla tavalla turvallisesti maaliin. Harjoituksessa ei havaittu yhtään turvallisuutta vaarantavaa virhettä, vaikka toimintaolosuhteet ja harjoitusskenaario olivat haastavat. Ilman riittävän monipuolista yhteistyöryhmässä tehtyä harjoituksen ennakkosuunnittelua, riskien läpikäyntiä ja kattavaa harjoituksen riskien arviointia ei näin laajaa harjoitusta olisi pystynyt järjestämään”, toteaa Endominesin operatiivinen johtaja Ilkka Räty.
Jokainen harjoitus kehittää valmiuttamme
Harjoitusten tarkoituksena on oppia ja kehittyä. Kehitettävää löytyi myös tästä harjoituksesta. Käymme kehitystoimenpiteet läpi yhtiön henkilöstön kanssa ja lähdemme kehittämään poikkeus- ja onnettomuustilannevalmiutta yhteistyössä alueen pelastuslaitoksen kanssa. Konkreettisia toimia tulevat olemaan esimerkiksi suunnitelmien yhtenäistäminen ja johtamiseen käytettävien viestintäkanavien tehokkaampi koordinointi.
”Suuret kiitokset kaikille harjoitukseen osallistuneille aktiivisesta osallistumisesta ja harjoituksen aikana tehdyistä havainnoista. Näiden avulla pystymme kehittämään sisäistä pelastustoimintaa ja omatoimista varautumista poikkeus- ja onnettomuustilanteisiin” kiittelee Endominesin turvallisuusasiantuntija Juha Sinkkonen harjoitukseen osallistuneita.