Pääsisältöön
Pääsisältöön

05.01.2024

Yhteen­ve­to kulta­mark­ki­nan kehityk­ses­tä vuonna 2023

Kulta päätti vuoden 2023 ennätyslukemissa, kun LBMA Gold Price PM saavutti uuden historiallisen ennätyksen 2 078,40 Yhdysvaltain dollaria unssilta 28. joulukuuta, vuoden 2023 viimeisenä kaupankäyntipäivänä. Kullan hinta nousi 14,6 % vuoden aikana, mikä oli vastoin odotuksia korkeassa korkoympäristössä, päihittäen muun muassa raaka-aineet, joukkovelkakirjat ja kehittyvien markkinoiden osakkeet.

Kullan hinnan kehitys liittyi useiden tekijöiden yhdistelmään:

  • Keskuspankkien vahva kysyntä

  • Vahva vähittäiskaupan kysyntä keskeisillä markkinoilla
  • Geopoliittisten riskien lisääntyminen erityisesti vuoden loppupuolella

LBMA:n (PM) kullan unssihinta liikkui vuoden 2023 aikana keskimäärin 1750 ja 1880 euron välissä (1800–2000 USD). Vuonna 2023 keskuspankkien kullan netto-ostot olivat 14 % suuremmat kuin vuonna 2022. Keskuspankit ovat ostaneet kultaa nettomääräisesti 800 tonnia viime vuonna, mikä on huomattavasti enemmän verrattuna aikaisempiin vuosiin. Viime vuoden kolmannen vuosineljänneksen jälkeen myös kaivosten tuotanto saavutti uuden vuosihuipun; 2 744 tonnia. Myös kierrätetyn kullan tarjonta kasvoi 924 tonniin (+9 %), kullan korkean hinnan siivittämänä.

Kysynnän jakautuminen markkinassa

Kulta on tärkeä osa maailmanlaajuisia keskuspankkien varantoja, ja ne niillä on varastoissaan merkittävä määrä kultavarannoista. Vuoden 2008 finanssikriisi sai aikaan perustavanlaatuisen muutoksen keskuspankkien asenteessa kultaa kohtaan ja kannusti arvioimaan uudelleen sen roolia ja merkitystä varantojen hallinnassa. Kehittyvien markkinoiden keskuspankit ovat lisänneet kullanostojaan, kun taas eurooppalaiset pankit ovat lopettaneet myynnin, joten keskuspankit ovatkin olleet viime vuoden aikana merkittävä kullan kysynnän kasvattaja.

Koruteollisuus muodostaa suurimman kullankysynnän lähteen vuositasolla, eikä viime vuosi ollut poikkeus. Kysyntä tosin on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mutta sen osuus kullan kokonaiskysynnästä on edelleen noin 50 prosenttia. Intia ja Kiina ovat ylivoimaisesti suurimmat korumarkkinat, niiden yhteenlaskettu osuus on yli 50 prosenttia maailman koruteollisuuden kokonaiskysynnästä.

Lähteet: World Gold Council, LBMA