Uutiset

25.2.2019
Kultakisa kakkonen 2019

Kultakisa Kakkosen voittaja kannustaa optimismiin ja ahkeruuteen

Viime kesänä Karjalan kultalinjalla oli kultakuumetta: Endomines järjesti toista kertaa kaikille avoimen kullanetsintäkilpailun, joka oli tällä kertaa nimeltään Kultakisa Kakkonen. Kilpailun herättämä innostus ylitti järjestäjien odotukset.

Näytteitä saatiin määräaikaan mennessä 140 kappaletta, ja niiden moninaisuus ja lupaavuus yllättivät myönteisesti. Odottamatonta oli myös se, että kultalinja osoitti valttinsa myös vähemmän tutkituilla alueilla. Erityisen hienoa oli kuitenkin se, että kultakisa nousi paikalliseksi puheenaiheeksi ja innosti liikkeelle tutkimaan Karjalan kultalinjan erityisyyttä.

Kilpailun jännittävää lopputulosta odotettiin näytteiden analysoinnin ajan, ja tammikuussa nuo tulokset paljastettiin. Kilpailun voiton vei ja 2000 euroa palkinnoksi sai lieksalainen Juha Turpeinen.

Kultakisan voittajaa Juha Turpeista onnitellaan.

Endominesin geologi Jani Rautio ja toimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde sekä Endominesin suuromistaja Kyösti Kakkonen (oikealla) onnittelivat Kultakisa Kakkosen voittajaa Juha Turpeista (toinen oikealta).

 

GTK:n innoittamana kiviharrastukseen

Turpeisen geologiaharrastus on alkanut jo vuosia sitten, lapsuudessa.

– Kun olin 11-vuotias, meillä oli koulussa GTK:n mies luennoimassa malminetsinnästä. Ihastelimme oppitunnille tuotuja kiviä ja innostuimme aiheesta. Tunnin innoittamana tilasimme heti ilmaiset kivinäytepakkaukset GTK:lta. Lisäksi kävin ostamassa kylämme paikalliselta sepältä käytetyn pajavasaran, jotta lohkareiden särkeminen onnistuisi.

Kivien etsintä, särkeminen ja tutkiminen kavereiden kanssa oli nuoresta Juhasta hauskaa puuhaa. Aikanaan muu elämä vei mennessään, ja harrastukseen tuli pitkä tauko. Lapsuuden leikinomaiset kiviretket olivat kuitenkin jääneet mieleen. Kipinä kiviin syttyi uudelleen 2000-luvulla ja toi takaisin harrastuksen pariin.

– Olen osallistunut muihinkin malminetsintäkilpailuihin. Kun Kultakisa Kakkosen mainoksen näin lehdessä, niin päätös mukaan lähtemisestä syntyi heti.

– Selvitin Endominesin sivuilta, mitä Karjalan kultalinjalta oli jo tutkittu. Pyrin löytämään alueita joilta ei ollut aiempia indikaatioita kullasta. Tarkistin erityisesti näiden alueiden ojitukset, tiet ja hakkuuaukot.

Turpeinen uskoi mahdollisuuksiensa olevan hyvät, sillä hän on aiemminkin onnistunut malminetsintäkilpailuissa. Voitto tuli kuitenkin isona ja iloa tuoneena yllätyksenä.

 

Kulta on erikoinen metalli kiehtovuudessaan

– Kulta on siitä erikoinen metalli, että ihmisten silmät alkavat aina kiilumaan eri tavalla, kun kertoo löytäneensä sitä. Vaikka kulta ei olekaan niin välttämätöntä kuin esimerkiksi sinkki, kupari tai nikkeli, niin se säilyttää arvonsa ja kiehtoo. Myös kivistä kiinnostumattomat havahtuvat aivan eri lailla kullasta puhuttaessa.

Turpeinen aikoo jatkaa malminetsinnän parissa, kunhan lumet sulavat taas keväällä:

– Ei vain malta olla kiviä lohkomatta: tämä on kuin sairaus, joka pahenee. On vain kolautettava ja tutkittava. Onneksi kivet eivät lopu, ja aina löytyy jotain uutta, Turpeinen kuvaa naurahtaen.

Geologian ammattilaisilta Turpeinen toivoo vähemmän pessimismiä kotiseutunsa Lieksan suhteen, josta hän on löytänyt oman suosikkinsa etsinnän saralla. Vuonna 2017 hän nimittäin löysi kallioalueen, jossa oli kuparia, sinkkiä, kultaa ja hopeaa. Löytö kiehtoo häntä siksi, koska se on kivilajinsa ja monien eri metalliensa vuoksi erikoinen.

– Kiviharrastajan on oltava ahkera ja optimistinen ja mentävä rohkeasti uusillekin seuduille. Vain näin toimien niitä uusia esiintymiä löydetään. Koskaan et tiedä, mitä löytyy, kun lähdet luontoon, Turpeinen summaa ajatuksensa malminetsinnästä.