Uutiset

28.12.2018

Fridayn kaivos tuotannossa, rikastamo käynnistyskunnossa lähiviikkoina

Fridayn kaivosprojekti Idahossa on syksyn ajan edennyt paremmin kuin alun perin ennakoitiin ja olemmekin ylpeitä voidessamme ilmoittaa, että malmintuotanto on saatu jo joulukuussa käyntiin. Ennen louhinnan aloitusta kaivokseen rakennettiin uusi sisäänkäynti ja perää ajettiin lähes 200 metriä, jotta malmiin päästiin kiinni. Myös vanhaan, aiemman omistajan aloittamaan portaaliin on uudesta vinotunnelista luotu yhteys niin, että se toimii nyt vaihtoehtoisena poistumistienä. Vanhan portaalin kautta voidaan tehdä maanalaisia kairauksia tuotannonsuunnittelua varten, ja suunnittelemme maanalaisia kairauksia myös lisämalmin löytämiseksi.

Endomines Friday kaivos
Fridayn kaivoksen sisäänkäynti ja Endomines Idahon tekninen johtaja Zachary Black pitelemässä malmilohkaretta.

 

Rikastamoalueella rikastamorakennus valmistui joulukuun puolivälissä ja laitteistomoduulien asennukset ovat siellä nyt käynnissä. Viimeisten moduulien toimituksia odotetaan tammikuun alussa. Helpon ja nopean asennuksen varmistamiseksi rikastamon laitteet on rakennettu toimittajan tehtaalla Kaliforniassa toimintokohtaisiksi, esimerkiksi murskauksen tai vaahdotusprosessin kattaviksi, moduuleiksi. Käynnistyskunnossa rikastamon arvioidaan olevan tammikuun aikana. Rikastamon läheisyydessä sijaitsevat, bentoniitilla pinnoitetut jätealueet valmistuivat jo joulukuun alkupuolella ja ovat valmiina odottamassa rikastetuotannon käynnistymistä.

Endomines Friday kaivos
Rikastamorakennus ja vaahdotusmoduuli.

 

Endomines Friday kaivos
Bentoniittipinnoitteinen rikastamon jätealue.

 

Olosuhteet Idahossa ovat talviset, mutta pakkaset eivät ole töitä haitanneet. Paikallinen työvoima on olosuhteisiin tottunutta eikä säikähdä sen paremmin kylmää kuin luntakaan.

Idahon tiimi on luonnollisesti tyytyväinen malmintuotannon käynnistymisestä jo joulukuussa ja jatkaa nyt intensiivistä työtä rikastetuotannon käyntiin saamiseksi lähiviikkoina. Tuotannon ylösajo niin kaivoksella kuin rikastamollakin on suunnitteilla vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana, joten palaamme kuulumisiin tältä osin lähikuukausina.